
 

 

 

 

Own staff required for a fixed 
establishment 
The Court of Justice of the EU (CJEU) stated in its important VAT case C-931/19 
(Titanium) that own staff is required for a fixed establishment (FE) to be created.  

If the owner of the property does not have his own staff for the rental then this 
property does not create a FE for him. 

Based on previous decisions by CJEU it was not clear whether presence of own 
staff and technical resources is always required to create a FE.  

Several EU countries (MSs) should change their policies as a result of this decision. 

 

Background 
Facts of this case are that a company established in 

Jersey (‘Titanium’) owned properties is Austria which it 

rented out. Titanium did not have own staff in Austria and 

appointed an Austrian real estate management company 

to provide services relating to the letting. Titanium retained 

the decision-making power to enter into and terminate 

leases, to determine the conditions of the tenancy 

agreements, to make investments and repairs and to 

organise their financing, to choose third parties intended to 

provide other upstream services and, finally, to select, 

appoint and oversee the real estate management 

company itself. The Austrian tax authority’s view was that 

a property which was rented out by Titanium constituted its 

FE in Austria. The referring court asked whether the 

existence of human and technical resources is always 

necessary for a FE to be created.  

Ruling of the CJEU 
CJEU refers to its existing case law (e.g.  Planzer 

Luxembourg, C-73/06 and ARO Lease, C-190/95), and 

states that the concept of ‘FE’, “implies a minimum degree 

of stability derived from the permanent presence of both 

the human and technical resources necessary for the 

provision of given services”.  

It also refers to Article 11 of VAT Implementing Regulation 

No 282/2011, according to which a FE is characterized by 

a suitable structure ‘in terms of human and technical 

resources’.  

CJEU points out that Titanium did not have any staff of its 

own in Austria and that the persons responsible for certain 

management tasks were contractually appointed by 

Titanium, which reserved for itself all important decisions 

concerning the letting of the property in question. 

CJEU concluded that a property which does not have any 

human resource enabling it to act independently clearly 

does not satisfy the criteria established by the case-law to 

be characterised as a FE for VAT. Consequently, a let 

property in the circumstance where the owner of that 

property does not have his or her own staff to perform 

services relating to the letting does not constitute a FE. 

Treatment of this issue in 
various countries 
This decision could have major consequences in EU MSs 

where the tax authorities or courts consider that a FE 

could exist without own human or technical resources 

present in this EU MS.  

In Poland, the tax authorities and courts have ruled that 

that presence of own human and technical resources may 

not always be required for the existence of a FE. Access 

to the premises and equipment of third parties and leased 

staff created a FE in Poland for a non-established entity. 



 

 

 

 

In Germany, courts have held that a wind farm may be 

regarded as constituting a FE where such a farm has a 

significant value and has a maximum degree of stability, 

even if it does not use any human resources.  

The UK (non-EU) tax authorities (HMRC): a non-

established business that owns a property in the UK which 

it leases to tenants creates a FE if the company appoints a 

UK agent or representative (such as a subsidiary company 

acting on their instructions) to carry on its business. 

In several EU MSs a FE is considered to exist when a 

permanent establishment (PE) exists for CIT purposes 

although (OECD) rules determining an existence of a PE 

are slightly different from EU VAT rules for FEs. E.g. in 

case of a construction project, a third-party subcontractor 

acting under direct supervision of a non-resident business 

could create a PE for this business. 

On the other hand, in some MSs, e.g. in the Netherlands, 

the policies and the court decisions are already largely in 

line with the Titanium decision. 

What are the consequences 
of the decision? 
CJEU provides important guidance how the existence of a 

FE should be determined. Changes are expected in EU 

MSs where the tax authorities or courts have held that a 

FE could exist without own human or technical resources 

present in this EU MS. 

The decision is important for other sectors than property 

letting, e.g. for ICT or e-commerce. A FE existence is very 

relevant for B2C supplies, but also for B2B services (e.g. a 

place of supply issues, the reverse charge applicable or 

not) or even supply of goods (e.g. the EU call-off stock 

simplification). 
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