
Taxpayers Division

________________

Central Management Small and medium-sized enterprises

Answer n. 632

OBJECT: Article 11, paragraph 1, letter a), law n.212 of 27 July 2000 - Triangulation

community

With the request for ruling specified in the subject, the following has been exposed

QUESTION

Alfa (hereinafter, "Company", "Instant" or "Taxpayer") is a company incorporated under German law with 

its registered office in Germany. He declares that he has no tax position in Italy, nor a permanent establishment, 

nor a tax representative.

The Company represents to carry out activities of wholesale trade of household items, 

purchasing the goods marketed at companies, including foreign ones, and reselling them on the 

national territory, in other European Union or non-EU countries.

The Applicant also purchases goods from an Italian company (Beta., In short also "Seller" or 

"Supplier"). The commercial relations between the two companies are governed by a sales contract, 

which includes, among other things, the EXW clause (

Ex Works, or "ex works"), with which the Company instructs a carrier to collect the goods from the 

Italian Seller in the place indicated by the latter (usually the factory or warehouse), and to deliver 

the same goods to the customer
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the final. In the invoice issued by the Italian Supplier, the name of the final customer and the place of 

destination of the goods (EU country outside Italy) are already indicated.

The Taxpayer reports that he treats the described commercial transaction as an 

intra-community export triangulation, not taxable for VAT purposes.

By way of example, with reference to a purchase of goods made from the Italian Seller, 

subsequently resold to an Austrian customer, the Company presented:

- the sales invoice issued by the Italian Supplier;

- the CMR international consignment note specifying that the Italian Supplier is the sender on behalf of 

the Applicant and that the recipient of the goods is an Austrian company, a client of the Applicant;

- the packing list relating to the invoice issued by the Italian Seller;

- communications via e-mail between Beta and the carrier in charge of transporting the goods;

- documentation issued by the Applicant as proof of the delivery of the goods, with which the same 

summarizes the invoices received from the Austrian customer to its Italian Supplier.

As described above, the Taxpayer asks for confirmation of the regularity of the procedure applied to the 

case represented.

INTERPRETATIVE SOLUTION PROSPECTED BY THE TAXPAYER

The Applicant considers that the non-taxability of the sale of the goods carried out by the 

Italian Supplier is correct as it is part of a community triangulation.

OPINION OF THE REVENUE AGENCY
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With the ruling in question, the Company asks for confirmation of the legitimacy of the behavior followed 

in relation to the Community triangular operation described therein, which involves three VAT taxable persons, 

each established in different Member States.

As part of this operation, the applicant intervenes as a promoter of the triangulation that purchases 

the goods from a taxable person established in Italy (the so-called first transferor) and then resells them to 

an Austrian customer, the final recipient of the goods. The goods are transported from Italy directly to 

Austria, by the promoter of the triangulation ( ie the society).

Considering that the documentation produced by the Taxpayer concerns operations carried 

out in 2019, the provisions of the Directive 2018/1910 / EU of 4 December 2018, not yet 

implemented by Italy, are not applicable to this case, nor in general those of the EU Regulation 

2018 / 1912, in force from January 1, 2020, except as clarified below.

The sale of goods by the Italian Supplier to the Applicant is governed by article 41 of the decree 

law of 30 August 1993, n. 331, and with regard to the proof of the transfer, the various clarifications made 

by the Financial Administration with its own practice documents are valid, issued also taking into account 

the judgments of the EU Court of Justice (judgments of 27 September 2007, in cases C-409 / 04, C146 / 

05 and C-184/05; judgments of 16 December 2010, in case C-430/09 and 6 September

2012, in case C-273/11).

According to the aforementioned article 41 - in compliance with article 138 of directive no. 

2006/112 / EC of 2006 (so-called "VAT Directive") - in order for a sale of goods to a community 

subject to be qualified as an intra-community sale, consequently taking advantage of the 

non-taxability to VAT, it is necessary that the operation:

- occurs between two taxable persons, established in different Member States;

- is for consideration;

- involves the acquisition or transfer of ownership or other rights
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right in rem on tangible movable property;

- provides for the shipment or transport of the goods to another EU country. Moreover, the shipment or 

transport can be carried out by the transferor, the transferee or by third parties on their behalf.

These requirements must be applied jointly, otherwise the sale does not benefit from VAT 

exemption.

Therefore, when all these conditions are met, the Italian Seller ( ie first transferor) issues a 

non-taxable invoice to the Taxpayer former article 41 of the legislative decree n. 331 of 1993, while the 

physical transfer of the assets from Italy to Austria can be demonstrated by the first transferor through a 

set of mutually consistent documents relating to the transaction, from which it is possible to deduce the 

transfer of the assets.

In this regard, reference is made to the response to the appeal of 8 April 2019 n. 100, with which 

the writer confirmed the relevance of the clarifications made with resolutions no. 345 / E of 2007, 477 / E 

of 2008 and no. 19 / E of 2013, also stating that " This policy is also compliant with the provisions of the 

recent Implementing Regulation of 4 December 2018, no. 2018/1912 / EU which intervened in the corpus 

of Implementing Regulation (EU) no. 282/2011, inserting the following article 45 bis, applicable from 1 

January 2020 ".

In particular, according to resolution no. 345 / E, to prove the shipment of the goods to 

another EU country, the Italian Seller must keep the following tax and accounting documentation:

- the sales invoice to the Community buyer ( ie invoice from the Italian Seller at the Instant);

- INTRA summary lists relating to intra-community sales made by the Italian Supplier;

- the signed "CMR" transport document;

- the buyer's bank remittance ( ie the Applicant) relating to the payment of the
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goods.

Given that in general it can be difficult for the national transferor to have a copy of the CMR signed, with 

the resolutions of 15 December 2008 and 25 March 2013, n. 19 / And it has been stated that there is no rigid 

constraint regarding the proof to be provided. As for saying that:

1. when it is not possible to show the transport document, others are admissible

suitable means of proof;

2. the proof of the transfer of the asset to another EU State derives from a

set of documents from which it is clear, with sufficient evidence, that the asset has been transferred from the state of 

the transferor to that of the purchaser.

If, therefore, the national transferor has not directly carried out the transport of the goods and 

is unable to exhibit a "suitable" CMR, the above proof may be provided with any other suitable 

document to demonstrate that the goods have been sent in another EU State, such as the 

electronic CMR, having the same content as the paper one, or a set of documents from which the 

same information present in the same and the signatures of the subjects involved (transferor, 

carrier, and transferee) can be obtained.

It remains understood that where the Italian Seller is in any case in possession of a "suitable" CMR, this 

document is suitable for demonstrating the exit of the goods from Italy.

The "replacement" documents of the CMR must be kept for the verification period and together 

with the sales invoices, the bank documentation certifying the sums collected in relation to the 

aforementioned transfers, the documentation relating to the contractual commitments undertaken and the 

Intrastat lists.

All this documentation can also be acquired after the transaction has been carried out, but 

there remains the opportunity to find it without delay as soon as commercial practice makes it 

possible in order to be able to promptly exhibit it during any control by the tax authorities.

For the sake of completeness, it is noted that with the answer to question no. 100 of 2019
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this Agency has specified that the following are also suitable for proving the exit of the goods from the territory of the 

State:

- DDT with signature of taking charge of the goods by the carrier (carrier who can also be 

appointed by the transferee, for sales made ex works or ex works);

- declaration of receipt of the goods by the customer;

- documentation regarding the contractual commitments undertaken with the customer (concluded contract or 

exchange mail).

With this information it is not necessary to have CMR or other transport documents signed 

by the recipient.

The same principles were most recently taken up in the responses to the ruling of 23 April

2020, n. 117 and of 3 September 2020, n. 305.

With reference to the case in point of the survey in question, it is noted that the proof of the 

movement of the goods is requested by the Italian tax authorities from the Italian Supplier, the first 

assignor, and not at the instant. The latter must refer, for his part, to the requirements required by 

his own financial administration.

Taking this into account and the fact that an unsuitable CMR is attached to the application because it 

lacks the signature of the final recipient of the goods, it is considered appropriate to integrate the means of 

proof proposed by the Applicant (which must be shown by the first Italian transferor ) with the bank 

documentation certifying the sums collected in relation to the sale, a declaration of receipt of the goods by the 

end customer and with the documentation relating to the contractual commitments undertaken and the Intrastat 

lists.

In any case, any assessment of membership remains unaffected set

document held by Beta, which can be carried out in practice as part of the control activity.

To complete what has been noted up to now, it is finally pointed out that in
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circular 12 May 2020, n. 12 / E it was stated that the relative presumptions, provided for by the new 

article 45- BIS of the EU Implementing Regulation 282/2011 of 15 March 2011 on the proof of the 

transport of goods are applicable "... also in relation to the transactions carried out before January 1, 

2020 if the taxpayer possesses a set of documents that fully coincides with the indications of the 

aforementioned rule.

In other words, even prior to 1 January 2020, in the presence of the proof documents 

deemed suitable pursuant to article 45-bis, the same must be admitted (with relative presumption) 

as proof of the arrival of the goods in the other Member State ".

Before and after January 1, 2020, therefore, the taxpayer has two levels of protection:

- a basic level, where by acquiring the documents required by Italian practice (which circular 12 / E has 

confirmed), one can rely on the fact that the FA recognizes that the transport has taken place;

- an enhanced level, where possession of the documents required by the aforementioned article BIS entails 

the legal presumption of carrying out the transport in another Member State (with reversal of the burden of 

proof on the AF).

For the purposes of interest here, the case referred to in paragraph 1, letter b) of the aforementioned article, which 

governs the case in which the goods are transported by the buyer or by a third party on his behalf, is relevant.

In this case " it is assumed that the goods have been dispatched or transported from the territory 

of a Member State to an external destination ....: (...) b) [. ed if]

the seller is in possession of: i) a written declaration from the buyer certifying that the goods have been 

transported or dispatched by the buyer, or by a third party on behalf of the buyer, and which identifies the 

Member State of destination of the goods; this written declaration indicates the date of issue; the name and 

address of the buyer; the quantity and nature of the goods; the date and place of arrival of the goods; in the 

case of transfer of means of transport, the identification number of the means of transport; as well as
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identification of the person accepting the goods on behalf of the buyer; (...) ".

The transmission to the seller of this written declaration after the deadline of "

tenth day of the month following the sale " does not preclude the possibility for the seller to benefit from 

the relative presumption in the presence of all the other conditions provided for by the same article (see 

par. 5.3.8. of the Explanatory Notes on "

quick fixes 2020 ", published in December 2019).

The declaration de quo must be possessed by the seller together with at least two of the 

documents relating to the transport of the goods, referred to in letter a) of paragraph 3 of article 45- bis 

(ie a document or a CMR letter bearing the signature, a bill of lading, an air transport invoice, or an 

invoice issued by the forwarder), or a transport document referred to in the aforementioned letter a) 

together with a document relating to the other means test indicated in letter b) of the same 

paragraph 3 ( ie an insurance policy relating to the shipment or transport of the goods or bank 

documents certifying payment for the shipment or transport of the goods).

This evidence must be non-contradictory and come from two independent parties, the seller 

and the buyer (for further details, see circular 12 / E of 2020).

THE CENTRAL DIRECTOR

(digitally signed)


