
 

 

 

 

CJEU confirms that a subsidiary can 
be regarded as a fixed establishment 
 

The CJEU confirmed in Dong Yang case (C-547/18) that a subsidiary can create a 
fixed establishment (FE) for a parent company established in another country. CJEU 
refers in its decision to the existing case law (e.g. DFDS (C-260/95) 
and Welmory (C-605/12)), where it found that a (separate) legal entity could create 
a FE of another (associated) legal entity. Businesses need to consider whether 
there is a risk (or opportunity) that another legal entity in another EU Member State 
could be regarded as a FE of them.  

 

Background 
The facts of this case are that a Korean company (‘LG 

Korea’) commissioned a Polish undertaking (hereafter: 

'Dong Yang') to supply assembly services. Assembled 

(and finished) goods were owned by LG Korea, however, 

the Polish subsidiary of LG Korea (hereafter: ‘LG Poland’) 

was involved in the production by providing to Dong Yang 

necessary materials and information as well as receiving 

the assembled products. In addition, LG Poland provided 

storage and logistics services to LG Korea. 

Ruling of the CJEU 

The CJEU stated that a mere fact that a company from a 

non-EU country has a subsidiary in an EU Member State 

does not mean that that the subsidiary is a FE of this 

company. However, based on the previous CJEU 

decisions (e.g. DFDS, C-260/95), it is possible that a 

subsidiary constitutes the FE of its parent company. 

Considering whether a subsidiary can be considered a FE 

receiving services, the substantive conditions set out in 

Implementing Regulation No 282/2011 (hereafter 'IR'), in 

particular in Article 11 and 22 thereof must be assessed in 

the light of economic and commercial realities. 

CJEU held that the supplier of the services concerned 

is not required to examine contractual relationships 

between a company established in a non-EU Member 

State and its subsidiary established in an EU Member 

State in order to determine whether the former has a FE in 

that Member State. Specifically, the second subparagraph 

of Art 22(1) IR concerns the contract for the supply of 

services between the supplier and the taxable person 

constituting the customer of the services and not the 

contractual relationships between that customer and an 

entity which could, depending on the case, be identified as 

its FE. 

Implications and conclusions 

Unfortunately CJEU did not provide any new explanations 

in this decision on which conditions can a subsidiary 

constitute a FE of the parent. Nevertheless, this case 

could provide more certainty for determining the VAT 

treatment of similar (toll manufacturing) structures. A FE is 

not created merely because the parent has a subsidiary in 

another country. 

The CJEU refers in Dong Yang case (C-547/18) to the EU 

VAT law provisions (IR) that "must be assessed in the light 

of economic and commercial realities" and states that a 

supplier, in determining where its customer is located, 

should rely on contractual relationship with its client and is 

not required to examine contractual relationships between 

its client and a parent company of its client. 

Treatment of this issue in 
various EU Member States 



 

 

 

 

In Germany, courts have held that existence of human 

and technical resources depends from the business sector 

and may not always be required for the existence of a FE. 

In the UK, examples where a FE exists according to 

HMRC include: a company with a business establishment 

overseas that owns a property in the UK which it leases to 

tenants - the property does not in itself create a FE, but, if 

the company has UK offices and staff or appoints a UK 

agent or representative (such as a subsidiary company 

acting on their instructions) to carry on its business, this 

creates a FE in the UK. Another example is when 

overseas business has contracts with UK customers to 

provide services; it has no human or technical resources in 

the UK and therefore sets up a UK subsidiary to act in its 

name to provide those services - the overseas business 

has a FE in the UK created by the agency of the 

subsidiary. 

Another recent referral 

The Austrian Federal Financial Court 

(Bundesfinanzgericht) recently sought a preliminary ruling 

from the CJEU about the term “FE” in the Titanium 

Ltd case (C-931/19, Titanium vs. Austria). The referring 

court asked whether the existence of human and technical 

resources is always necessary and therefore that the 

service provider's own staff must be present at the 

establishment and whether both personnel and technical 

resources must be complied with cumulatively or whether 

that is only necessary when the business activity is not 

possible without personnel and technical resources.  

CJEU view in previous cases 

In Welmory (C-605/12), the CJEU already stated that 

personnel and technical resources of another entity are 

sufficient for a FE to exist and that the resources did not 

need to belong to the company in order to create a FE of 

that company. In this case, the Cypriot company used 

personnel and equipment not belonging to the Cypriot 

company but at least partially to the Polish company. It is 

not required that the legal entity has its own human and 

technical resources if the third party's resources are used 

by the entity in the same way as those of the entity’s own. 

In addition, CJEU stated in Welmory (C-605/12) that digital 

businesses may not need people in order to create a FE, 

thus own personnel is not required if the business model 

does not require it. 

It is very interesting whether CJEU will provide further 

guidance in C-931/19 how the existence of FE should be 

determined and on which conditions it can exist without 

any physical presence of own human and/or technical 

resources. This could be important e.g. in cases of various 

ICT services or e-commerce trade. The location of the FE 

is very relevant for supplies where input VAT is not 

deductible, such as B2C supplies, but also for B2B 

services or even supply of goods. 
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