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1. INTRODUCTION 

According to Article 27 of the VAT Directive1, Member States may, in order to prevent 

distortion of competition and after consulting the VAT Committee, treat as a supply of 

services for consideration the supply by a taxable person of a service for the purposes of 

his business, where the VAT on such a service, were it supplied by another taxable person, 

would not be wholly deductible.  

The Danish authorities have informed the Commission that, in accordance with 

Article 398 of the VAT Directive, they wish to consult the VAT Committee on an 

amendment of their national legislation on the taxation of certain services, where these 

services are supplied by a taxable person for the purposes of his business as provided for 

under Article 27 of the VAT Directive. 

More particularly, Denmark wants to bring intangible property under the scope of 

Article 27 of the VAT Directive. According to Denmark, this provision might become 

increasingly important in the future as a result of the digitalisation of the economy. 

To that end, the following is introduced in the Danish legislation2: 

The application of intangible property is treated as a supply for consideration where the 

VAT on the acquisition, production etc. thereof became wholly or partly deductible, if the 

application is for purposes which is not wholly deductible. 

2. THE COMMISSION SERVICES' OPINION 

The Commission services take note of the intention of Denmark to bring intangible 

property under the scope of Article 27 of the VAT Directive and to consider internal 

supplies of such property within an undertaking as a supply of services for consideration. 

It is recalled that any measure under this article has to be confined to the purpose of 

preventing distortion of competition. According to the applicable rule, as laid down in 

Article 77 of the VAT Directive, the taxable amount of such a supply of services is the 

open market value. 

It is also understood that this is a part of a wider reform as to align Danish legislation to 

the EU law following the ruling of the Court of Justice of the European Union of 23 April 

2015 in case C-16/14, Property Development Company3 (of which the other aspects are 

not covered by this consultation since they are outside the scope of Article 27 of the VAT 

Directive). 

Denmark does not provide any further explanation or examples of what they assume 

would be covered in practice by this new rule; it is supposedly mainly related to 

intellectual property such as the creation of copyrights, patents or trademarks. However, in 

                                                 
1 Council Directive 2006/112/EC of 28 November 2006 on the common system of value added tax 

(OJ L 347, 11.12.2006, p. 1). 
2 Non-official translation provided by the Danish authorities. 
3 ECLI:EU:C:2015:265. 
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order to have a clearer and more precise understanding of the actual measure4, Denmark is 

invited to provide additional explanations on the scope of the measure and the notion of 

“intangible property” for these purposes. Further, it would be appropriate for Denmark to 

explain why use is made of the option in Article 27 of the VAT Directive only in regard to 

“internal” supplies of intangible property and not to any other kind of services, and the 

extent to which this might be an issue in regard to the principle of neutrality. 

3. DELEGATIONS' OPINION 

The delegations are requested to give their opinion on this matter. 

* 

* * 

  

                                                 
4 The Commission reminds all delegations that a request for consultation raised by a Member State to the 

VAT Committee should be exhaustive and understandable and in normal circumstances require no 

further explanations. 
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ANNEX 

CONSULTATION BY DENMARK 

PURSUANT TO ARTICLE 27 OF DIRECTIVE 2006/112/EC 

The Danish delegation to the VAT Committee wishes to consult the VAT Committee in 

accordance with Article 27 of the VAT Directive. 

Background 

In Case C-16/14, Property Development Company, the Court of Justice of the European 

Union (CJEU) determined, with regards to the use by a taxable person of goods forming 

part of his/her business assets for private use, or of the staff or for an economic activity 

exempt from VAT or more generally, for purposes other than those of his business, that 

the taxable amount for the calculation of VAT is the “purchase price of the goods”. “The 

purchase price of the goods” is defined as the “residual value of the goods at the time of 

the allocation”, and only in the absence of a purchase price the taxable amount is the “cost 

price” (paras. 34-37).  

Based on this case Denmark is in the process of bringing the Danish legislation closer to 

the wording of the relevant provisions of VAT Directive, as interpreted by the ECJ, ctf. 

article 741. 

We have previously written a separate letter to the Commission in order to submit an 

application for a derogation from the Council Directive 2006/112/EC of 28 November 

2006 on the common system of value added tax (VAT-Directive) to introduce a simplified 

procedure for collecting VAT concerning another matter in the bill.  

Proposed change  

As a part of this legislative work it is proposed that the implementation of Articles 16, 18, 

26 and 27 in the Danish VAT Act should be restructured. As part of the restructuring it is 

proposed in the bill that a new section 5, paragraph 3 is introduced:  

“Stk. 3. Med levering mod vederlag sidestilles udtagning af immaterielle goder, 

såfremt der er opnået fuld eller delvis fradragsret ved indkøb, fremstilling m.v. heraf, når 

udtagningen sker til formål, som ikke vedrører den registreringspligtige virksomheds 

levering af varer og ydelser.“  

Non-official courtesy translation:  

“3. The application of intangible property is treated as a supply for consideration, 

where the VAT on the acquisition, production etc. hereof became wholly or partly 

deductible, if the application is for purposes which is not wholly deductible.”  

The aim of the new provision is to avoid distortion of competition. This will however not 

change the state of the law significantly as the present section 8, paragraph 2, states that 

the application of business assets not covered by the rules on adjustment of the initial 

                                                 
1  Changes in Danish VAT act has been adopted by the Danish parliament. The changes in the rules will 

not enter into force before the derogation process is completed. See 

https://www.ft.dk/samling/20191/lovforslag/l27a/index.htm 

https://www.ft.dk/samling/20191/lovforslag/l27a/index.htm
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deduction in the case of capital goods is treated as a supply [of goods or services] for 

consideration, where the VAT on the acquisition, production etc. hereof became wholly or 

partly deductible, if the application is for purposes other than taxable transactions2.  

It is our assessment that the proposed provision may become more important in the future 

as result of the digitalisation of the economy which means that intangible property may 

very well make up a bigger part of business assets in the future than previously.  

                                                 
2 “Other than taxable transactions” (“a non-taxable area of activity” is the term used in the directive) in 

this regard also covers transactions that is taxable but exempt, cf. the remarks of the Commission in the 

Explanatory Memorandum to proposal for the sixth directive (COM(73) 950) (Article 5(3)(c) adopted as 

Article 5(7)(b) 


